Parkeren bij Lelystad Airport

De exploitant van Lelystad Airport is N.V. Luchthaven Lelystad. Deze naamloze vennootschap is een volledige dochteronderneming van Schiphol Group. In de volksmond wordt de luchthaven ”Lelystad Airport” genoemd. Op dit moment werken er circa 20 medewerkers bij Lelystad Airport. Lelystad Airport zorgt er voor dat vliegtuigen kunnen starten en landen op het vliegveld. Tevens wordt er grond beschikbaar gesteld voor bedrijven die hier hun activiteiten kunnen uitvoeren.
In de verkeerstoren van de luchthaven wordt informatie van de vliegtuigen onderling uitgeoefend. Tevens worden in de verkeerstoren alle vliegtuigbewegingen geregistreerd om de landingsgelden te kunnen berekenen en te bepalen of het vliegveld binnen de gestelde geluidsgrenzen blijft. Het vliegveld heeft nog geen verkeersleiding ter beschikking. In de daglichtperiode moeten vliegtuigen de procedures volgen voor op het zicht vliegen. Buiten deze periode kunnen de vliegtuigen ook landen op de luchthaven onder begeleiding van de naderingsverkeersleiding van Amsterdam Schiphol Airport. Daarnaast wordt het onderhoud van het vliegveldterrein onderhouden door de luchthaven zelf. Alle werkzaamheden op het luchthaventerrein worden in eigen beheer uitgevoerd. In Biddinghuizen heeft het vliegveld een terrein beschikbaar voor zweefvliegtuigen.

Oorsprong/geschiedenis
In de provincie Flevoland werden verschillende grasbanen aangelegd die nodig waren voor het droogleggen van de polder van de provincie Flevoland. Echter, deze grasbanen waren niet effectief bevonden. Hierdoor moest er een locatie worden gezocht voor een luchthaven dat in de toekomst kon gaan uitbreiden voor luchtverkeer. Begin jaren zeventig werd Lelystad Airport een officiële luchthaven met eerst alleen een grasbaan. Deze grasbaan was niet voldoende en al snel moesten er verharde landingsbanen worden aangelegd. Begin jaren tachtig werd de eerste verharde landingsbaan aangelegd. In de beginfase groeide het vliegveld goed, maar de zakelijke functie waarvoor de luchthaven bestemd was kon niet aan de verwachtingen worden voldaan.
In de jaren negentig werd de landingsbaan verlengd naar 1250 meter en werd Lelytad Airport eigendom van de Schiphol Group. Tot op heden heeft Lelystad Airport nog steeds niet aan de zakelijke functie kunnen voldoen. De oorzaak volgens ingewijden zou zijn, het ontbreken van een luchtverkeersleiding. In de toekomst moeten er op dit gebied meer mogelijkheden worden ontwikkeld.

Huidige situatie
Momenteel wordt Lelystad Airport gebruikt als één van de grootste oefen luchthaven voor verschillende vliegscholen. Martinair flight acadamy en AIS flight acadamy maken veelal gebruik van de start en landingsbaan om piloten klaar te stomen voor de burgerluchtvaart. Verder kunt u terecht op Lelystad Airport voor rondvluchten, lesvluchten, vliegtuighuur en tal van andere activiteiten.

Ook voor de zakelijke markt is Lelystad Airport geschikt. De luchthaven biedt verschillende congres en- vergaderfaciliteiten waar gebruik van gemaakt kan worden. Mede door de gunstige ligging is het zeer in trek bij de zakenwereld. Bovendien biedt Lelystad Airport u de mogelijkheid om met uw eigen zakenchartervlucht te landen en te vertrekken naar uw bestemming.

Toekomst
Lelystad Airport wil zich ontwikkelen tot een luchthaven die in de toekomst op jaarbasis 45.000 vliegtuigbewegingen groot commercieel verkeer kan accommoderen. Derhalve zal de start en landingsbanen moeten worden verlengd naar 2100 meter. Zodoende zullen ook grote chartervliegtuigen veelvuldig gebruik kunnen maken van Lelystad Airport. Door deze uitbreiding zullen vele bestemmingen bereikbaar worden vanaf Lelystad Airport. Aan de noordzijde van het huidige terrein zal een terminal, platform en een parkeerterrein gerealiseerd worden.

Route
Door de centrale ligging is Lelystad Airport uitstekend bereikbaar. Het beste is de luchthaven bereikbaar met de auto. Lelystad Airport ligt op circa 3 minuten van de A6 en circa 10 minuten van de A28.
Auto

Noorden (A28)
U volgt de snelweg A28 (Zwolle-Amersfoort). U neemt afslag 13 (Harderwijk) en volgt de N302 richting lelystad. U vindt Lelystad Airport na circa 10 minuten aan uw rechterzijde. De route wordt uiteraard aangegeven met borden.

Leeuwarden/Groningen
U volgt de A6 (Heerenveen-Muiden). U neemt afslag 10 (Lelystad) en volgt de borden naar de luchthaven. Na circa 3 minuten bevind Lelystad Airport zich aan uw rechterhand.

Openbaar vervoer
U bereikt Lelystad Airport met buslijn 7. Buslijn 7 vertrekt 1 keer per uur vanaf station Lelystad en stopt voor de Aviodrome en voor de vertrekhal van Lelystad Airport. Voor de exacte dienstregeling verwijzen wij u door naar de website van de vervoersorganisatie.
U kunt er ook voor kiezen om buslijn 148 te nemen vanaf de NS stations Lelystad en Harderwijk. Deze buslijn wordt uitgevoerd door Connexxion. Als u kiest voor deze optie dient u uit te stappen bij de bushalte luchthaven/eendenweg. Vervolgen volgt u het verharde voetpad waarover u binnen 5 minuten bij Lelystad Airport arriveert.

Fiets
U volgt de parallelweg van de N302, dit kan zowel vanuit Lelystad als Harderwijk.

Capaciteit
Indien de start en landingsbaan worden verlengd zal de capaciteit stijgen naar 25000 commerciële vluchten in 2020. In de opvolgende jaren zal dit aantal groeien naar 45000 vluchten per jaar.

Bedrijven
Aviodrome
Het luchtvaartthemapark Aviodrome ontvangt jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers. In het themapark is ook het Nationaal Ruimtevaart Museum gevestigd met een expositie over bemande en onbemande ruimtevaart.

Horeca
Op Lelystad Airport bevinden zich twee restaurants waar u kunt genieten van een hapje en/of drankje met uitzicht op de start en landingsbaan. De restaurants bevinden zich op de volgende locaties:

Flantuas Café Restaurant Lelystad Airport (boven Martinair)
Emoeweg 4
8218 PC Lelystad
T 0320- 288 230
F 0320- 288 158
www.flantuas.nl

Hotel Lelystad Airport
Airport Plaza 1
8218 PJ Lelystad
T 0320- 216 286
F 0320- 216 285
www.hotellelystadairport.nl

Heli Holland
Voor rondvluchten, vlieglessen of simulatie vluchten in een helikopter kunt u terecht bij Heli Holland. Heli Holland is momenteel gevestigd op het luchthaventerrein

Hotel
Hotel Lelystad Airport is sinds 1 juni 2005 een ideale accommodatie indien u zoekt naar een verblijf nabij de luchthaven. Het is geschikt voor zowel zakelijk al toeristisch verblijf.
Met het vooruitzicht op de groei van Luchthaven Lelystad Airport, met name de uitbreiding van de landingsbaan, wil het hotel op de toekomstige ontwikkelingen in en rond de luchthaven inspelen.

Aanvliegroute
Wanneer de uitbreiding gerealiseerd is zullen ook de nieuwe aanvliegroutes in gebruik worden genomen. Hiervan zullen Dronten, Swiftgerbant, Biddinghuizen en Zeewolde het meeste overlast ondervinden. Dit blijkt uit een recent advies over de aanvliegroutes dat door het ministerie is vrijgegeven.
In het advies worden twee scenario’s geschetst die afhankelijk van onder andere de windrichting en de weersomstandigheden gebruikt zullen worden. De vliegtuigen zullen in beide scenario’s relatief laag langs Biddinghuizen opstijgen. Derhalve zal deze plaats waarschijnlijk het meeste overlast ondervinden.
In de nieuwe situatie zal Almere voor het grootste deel ontzien worden. De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat de vliegroutes van Schiphol al over Alemere lopen.

Overige gegevens

ADRES:
Directiekantoor
Bezoekadres:
De Zwaluw 2
8218 PD Lelystad

Postadres:
Postbus 2201
8203 AE Lelystad

T. 0320-284770
F. 0320-288004

Financiële administratie
Bezoekadres:
De Zwaluw 2
8218 PD Lelystad

Postadres:
Postbus 2201
8203 AE Lelystad

T. 0320-284775
F. 0320-288004
Grote: 230 hectare

Opgericht: 1973

Uitbreiding: November 2014